keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Kaupunkien tulevaisuuden duaalimalli

Vuonna 2025 Suomen kaupungit ja kaupunkiseudut ovat tiivistyneet, yksittäisiin syrjäisempiin pesäkkeisiin on kuitenkin hyvät yhteydet julkisilla liikennevälineillä ja julkisista palveluista on huolehdittu, aivan kuten kaupungissakin. Yksityisautoilun vähentymisen myötä pyöräily ja perinteinen apostolin kyyti ovat yleistyneet radikaalisti, myös ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut ihmisten ulkoilmassa viihtymisen lisääntymiseen. Elämä kaupunkiseuduilla on muodostunut kahden eri pääpiirteen ympärille.

Vilkas ja monivärinen keskustaelämä

Kaupunkien keskustat ovat asukaskeskeisiä, asuintaloja on kaavoitettu paljon nykyistä enemmän. Talot kasvavat korkeutta, jotta useammat perheet ja sinkkutaloudet mahtuisivat pienemmälle alueelle. Talot ovat rakennettu tekniikan kehityksen myötä äärimmäisen ympäristöystävällisesti.

Keskusta jakautuu selviin alueisiin, mm. Chinatown-tyyppisiin etnisiin kaupunginosiin, joiden läpi ihmiset vaeltelevat sujuvasti töihin ja harrasteisiin. Kerrostalojen alakerrokset ovat täynnä pieniä erikoisliikkeitä ja valintamyymälöitä, joissa on laadukas ja monipuolinen valikoima.

Osassa alakerroksista löytyy lastentarhoja, jonne lähitalojen perheet tuovat lapsensa päiväsajaksi leikkimään. Toisissa alakerroksissa taasen voi nautiskella leppoisasta ja kiireettömästä seurustelusta alueen ihmisten kanssa, asukkaat kutsuvatkin tiloja yhteisiksi olohuoneiksi. Kahvinkeittovuoroa vaihdellaan asukkaalta toiselle.

Kerrostalojen sisäpihoista ja välipihoista on muodostunut mitä erilaisimpia puutarhoja, joihin voi käydä istuttamassa vaikka basilikan. Kaupungin keskusta-alue on monikulttuurinen yhtenäinen alue, jossa seuraelämä on vilkasta vuorokauden jokaisena tuntina.

Erilaisilla perheillä on erilaisia asumisratkaisuja; ystäväperheet saattavat asua saman katon alla, yhteisessä kerrostalon kerroksessa jakaen keittiön ja olohuoneen. Ihmiset ovat huomanneet, että kaikkia kodinkoneita ei tarvitse ostaa itselle, vai naapurilta voi lainata.

Idyllinen pikkukylä/ laitakaupunginosa yhteisö

Laitakaupungeille ja kaupunkiseudun reunoille muodostuu idyllisiä kyläyhteisöjä Heartbeat- ja Emmerdale tyyliin. Kerrostalot ovat matalampia kuin ydinkeskustassa, mutta huomattavasti vihreämpiä. Ihmiset asuvat hieman leveämmällä alueella kuin kaupunginkeskustassa, mutta silti kävelymatkojen päässä toisistaan.

Jotkut asukkaista kulkevat kauempana töissä, mutta yhä useammat työskentelevät yritysten yhteisesti omistamissa työtiloissa tai kotoaan, yrityksen tarjotessa työntekijöilleen yhteisen juoruilulounaan perjantaisin.

Kaupunginosan tai kylän identiteetti on tärkeä ja sitä pidetään yllä erilaisin perintein, tapahtumin ja kansalaisfoorumein.

2 kommenttia:

Ojjis kirjoitti...

Minkälaisessa kaupungissa te haluaisitte asua?

Kirsi J kirjoitti...

Valinta riippuu paljon elämäntilanteesta. Perheellisenä asuisin ehkä jälkimmäisen vaihtoehdon mukaisessa kaupungissa.

Suomalaiset omistavat nykyisin paljon vapaa-ajanasuntoja ja mökkejä.Eli Suomi tuhlaa. Useat mökit ovat talviasuttavia, monet varustelultaan jopa uuden omakotitalon veroisia kaikkine mukavuuksineen.

Jo tänä kesänä mökille meneminen alkoi olla kallista. Samoin mökin ylläpito alkaa olla energian kallistuessa yhä vain kalliimpaa.

Onkohan missään muualla varaa suomalaiseen unelmaan; omakotitalo esikaupungissa tai kerrostaloasunto keskustassa, ja vapaa-ajanasunto 100 kilometrin päässä järven rannalla. Helppo kulkea töissä ja käyttää palveluita, ja viikonlopuksi paeta omaan rauhaan kauas naapureista.

Jo nyt on ennustettu, että tämä suomalainen unelma rikkoutuu tulevaisuudessa. Sen vuoksi uskon, että mökki on ikäänkuin tuotava kaupunkiin, ja luotava uusi unelma yhdistelemällä asumismuotojen parhaita puolia mahdollisuuksien mukaan.

 
Clicky Web Analytics